HemOm KHVMedlemskapAktiviteter & ResorStipendierKonsthantverkare i KHVLänkarKontakt
Stipendieansökan
Stipendiater 2019
Stipendiater 2018
Stipendiater 2017
Stipendiater 2016
Stipendiater 2015
Stipendiater 2014
Stipendiater 2013
Stipendiater 2012
Stipendiater 2011
Stipendiater 2010

Stipendiater 2017

Nilla Eneroth, Ås, glas, 10 000 kr

Motivering: Nilla Eneroth producerar både bruksglas och konstglas enligt traditionella hantverksmetoder. Hennes arbeten har en nordisk anda med enkla former och egensinniga färgkombinationer. Nilla har kombinerat glaset med till exempel handtag i läder med tenntråd i sömmarna och fått fram en ”kåsa” eller en ”ripa”, direkt inspirerad av samernas kultur. Resultatet har blivit dagsaktuella och stiliga glasföremål där spår av vårt historiska arv och traditioner fått ett modernt uttryck.

Katarina Henriksson, Skärhamn, smycken, 10 000 kr

Motivering: Katarina Henriksson gör smycken där naturens rike och växandets kraft står i centrum. Början till arbetena är löv hon samlat under åren på olika platser där hon bott, i Sverige och utomlands. Resultaten är utsökta, stilla smycken där de subtila och lågmälda stämningarna blivit fångade i metall. Högkvalitativa och självklara.

Ylva Wilhelmina Franzén, Stockholm, keramik och Jenny Bergman, Stockholm, textil, delar på 10 000 kr

Motivering: Ylva Wilhelmina Franzén och Jenny Bergman möter varandra i screentryckets värld på kakel och experimenterar med glasyrer och mönster. De har behållit arbetsprocessens spontana anda ända till slutresultatet som präglas av livlighet. Uttrycket är levande och kompositionerna påminner om växandet.. Utövarnas bakgrund i keramik och textil ger dynamik och energi till samarbeten som tar en självklar plats i det offentliga rummet som nu fylls av spänning och berättelser.

Caroline Möller, Byxelkrok, keramik, 10 000 kr

ur Anne-Marie Frithiofs stipendiefond.
Motivering: Caroline Möller arbetar konsekvent med den klassiska keramiken där kärlformen står i centrum. Hennes klassiska arbeten känns gedigna och ursprungliga. Nu experimenterar hon med raku och screentryck på stengods. Färgtonerna hittar hon i ”terra silligata”. Resultaten blir både dramatiska och explosiva men fortfarande strikta och enkla. Vi får möta stämningsfulla ytor och skiftningar i oändligt rika toner av jord, något bränt och mustigt.

Marina Kawata, Shoko Matsumoto och Peter Pålsson, Vickleby, delar på 10 000 kr

Motivering: Hos Marina, Shoko och Peter möts USA, Japan och Sverige och även materialen i trä, keramik och textil. Platsen är teceremonin och ett flertal uppsättningar med teservis, tygpåsar samt andra textilier och trälådor bjuder oss en sinnlig upplevelse utöver det vanliga. Hantverkets själ och tillverkandets kraft tar tag i oss. Hela projektet berikar vår vardag och fest, är livsbejakande och hittar den ursprungliga kärnan i just vad konsthantverk är.


KHV Konsthantverkets Vänner, Telefon 08-665 40 54
info@khv.se